Case ecologice: din natură, pentru natură

Despre rezistența caselor din lemn
7 februarie 2018

Adesea, lucrurile surprinzătoare sunt cele mai firesti. Ce poate părea, privit dintr-un anumit unghi, paradoxal, poate fi de fapt cel mai firesc lucru din lume.

Astfel, se dovedește că pentru a proteja cel mai bine natura, pentru a ne putea bucura de ea și de binefacerile ei cât mai mult timp, noi, copiii noștri, copiii copiilor noștri, e bine să folosim ceea ce luăm chiar de la ea, de la natură. E natural. Firesc.

„Păi, cum protejăm noi natura dacă îi tăiem copacii, îi paștem iarba, îi culegem florile, și câte și mai câte… ?” Tocmai, folosind elemente din natură, acestea se vor transforma, se vor întoarce în natură într-o formă sănătoasă și benefică.

Exemplele sunt nenumărate, le întâlnim în viața noastră de zi cu zi, și pare din ce în ce mai clar, observând și tendințele actuale de „revenire la natură”, „produse bio”, „produse ecologice, naturiste”, care înseamnă consumul produselor oferite de natură.

În cazul nostru, cel al construcțiilor, o casă din materiale naturale, nobile (vorbim în primul rând de lemn, dar și de elementele componenete ale celorlalte materiale, folosite pentru izolație și finisaje), construită după cele mai moderne tehnici, prin izolația excepțională și durata de viața, contribuie la cruțarea unei cantități mai mari de resurse naturale care ar trebui folosite pentru încălzire, răcire, construirea unei alte case, folsoirea unor aparate electrocasnice mari consumatoare de energie, etc.

Și mai există un aspect extrem de important, dar care nu este cunoscut de majoritatea beneficiarilor și poate chiar a producătorilor din domeniul construcțiilor. Folosirea lemnului în construcții trebuie să fie, așa cume este cazul Honeywood, una durabilă, responsabilă și sustenabilă, benefică în primul rând pentru păduri, pentru natură.

Concret, încă din anul 1993, la Bonn a luat ființă organizația internațională FSC (Forest Stewardship Council), organizație care are ca scop promovarea gestionării responsabile a pădurilor din întreaga lume. Motivul pentru care a luat ființă această organizație este evident, situația pădurilor din întreaga lume (România este un caz fericit – încă!) este catastrofală. La nivel mondial, jumătate din păduri sunt alterate, degradate sau distruse.

Pe scurt, marca FSC aplicată pe lemn certifică faptul că acel lemn provine din păduri atent monitorizate și oferă cumpărătorului și utilizatorului garanția că pădurile din care provin copacii respectivi sunt regenerate imediat, prin plantarea unor puieți în loul celor tăiați. Avem astfel garanția că un producător de case de lemn precum Honeywood, care folosește lemn sepcial pentru construcții cu marca FSC, nu contribuie la distrugerea pădurilor, ci dimpotrivă, la o împădurire rațională și durabilă! Este evident că pădurile, pentru a fi benefice și pentru atmosferă, și pentru materia primă, trebuie regenerate, întinerite la o anumită perioadă de timp. Utilizarea lemnului marcat FSC este o garanție că pădurile sunt în mod constant întinerite. Sânge proaspăt pentru corpul planetei!

Duarata mare de viață a caselor pe structură de lemn contribuie din plin la ecologizarea planetei, economisind multe alte resurse și materiale pentru construirea unor case noi!

 

Case inimoase, păduri frumoase!